Categories
Reprezentacija

Reč urednika #3

Piše: Aleksa Milanović

Treći broj magazina koji je pred vama predstavlja deo većeg projekta pod nazivom Trans Feministička Platforma koji regionalna organizacija Trans Mreža Balkan vodi u saradnji sa Kolektivom Talas TIRV iz Beograda, Asocijacijom Spektra iz Podgorice, i organizacijom kolekTIRV iz Zagreba. Glavni cilj ovog projekta je udruživanje regionalnog trans i feminističkog pokreta, razmena znanja i iskustava, ali i izgradnja zajedničkih strategija borbe za slobodu svih žena, svih TIRV osoba i uopšte borbe za društvenu i ekološku pravdu u regionu. Magazin je samo jedan od proizvoda ove saradnje a pored pisanih tekstova on sadrži i multimedijalni materijal koji se može naći na stranicama društvenih mreža naših organizacija kao i na sajtu Trans Mreže Balkan.

Ovo izdanje sadrži:

U rubrici Novosti mogu se pronaći informacije koje se tiču aktuelnih ili skorašnjih dešavanja u regionu koja su vezana za TIRV teme, feminizam ili druga aktivistička dešavanja koja su od značaja za trans feminističku platformu. Kolumna koju u ovom broju potpisuje Sonja Sajzor sadrži osvrt na temu broja i obrađuje pitanje značaja reprezentacije u trans i kvir kulturi pišući iz sopstvenog iskustva bavljenja dreg umetnošću.

Rubrika Aktuelno sadrži tekstove koji su vezani za glavnu temu broja, a u slučaju ovog broja tema je Reprezentacija na koju referira autorica Ksenija Forca u tekstu „Transrodna tela u radovima Lorena Kamerona“ pišući o feminističkim pristupima telu, reprezentaciji tela u umetnosti i značaju pionirskog doprinosa samoreprezentaciji i reprezentaciji trans tela koji je ostvario fotograf Loren Kameron. Autorica Milica Lipovac u tekstu pod naslovom “Reprezentacija seksualnosti u seriji Sex Education” problematizuje izgradnju pozitivnih/negativnih stereotipa u cilju analize konstrukcije adolescentskih likova i njihove seksualnosti u prve dvije sezone serije Sex Education. O tome na koji način se trans osobe predstavljaju  u serijama sa medicinskom tematikom piše V. J. u tekstu pod naslovom „Prvo, ne nauditi – reprezentacija transrodnih osoba u žanru medicinske drame”.

U rubrici Zdravlje o uticaju interneta na mentalno zdravlje kvir osoba piše autorka Isidora Spasić u tekstu pod naslovom „Šta biti kvir na internetu danas donosi (i oduzima) mentalnom zdravlju“.

U ovom broju rubrika Aktivizam sadrži tri teksta. Prvi tekst pod naslovom “Aktivizam i umetnost” je preuzet iz publikacije Umjetnost koju stvaramo mi: savremeno umjetničko stvaralaštvo tirv zajednice iz Crne Gore i regiona. U ovom tekstu autor Aleksa Milanović piše o aktivističkoj umetnosti koju sprovode TIRV organizacije u regiji, dok je individualno umetničko stvaralaštvo predstavljeno kroz deo intervjua sa TIRV umetnicima i umetnicama iz regije odnosno kroz njihove odgovore na pitanja koja imaju za temu temu odnos umetnosti i aktivizma. Drugi tekst ove rubrike je intervju sa slovenačkom nevladinom organizacijom Zavod Moja mavrica iz Ljubljane. U trećem tekstu autorka Aleksandra Relić piše o evoluciji terminologije za interspolnost i transrodnost ukazujući na značaj upotrebe adekvatne terminologije.

Poslednja peta rubrika je Um(j)etnost, u okviru nje se može naći pet manjih celina sa šest tekstova. Prva celina ili odeljak je umetnički portfolio u kome vam predstavljamo ciklus radova umetnika koji nastupa pod imenom Ezotera. 

U drugom odeljku ove rubrike pod nazivom šta pišemo čitaćete prozu autorke Marije Ratković. Sledeći odeljak ove rubrike pod nazivom šta čitamo – sadrži dve recenzije – jedne akademske knjige i jednog književnog dela. U ovom broju autorka Laura Pejak piše recenziju knjige Gender Outlaw: On men, women and the rest of us autorke Kejt Bornstin, dok je autorka Sonja Sajzor predstavila roman What if feels like for a girl autorke Paris Lees. Odeljak šta gledamo sadrži kritiku pozorišne predstave Pre nego što počnemo čije premijerno izvođenje održano 11.03.2023. u Beogradu. I konačno u poslednjem odeljku ove rubrike pod nazivom šta slušamo Katja Jovanović piše o visual kei kulturi i rodnoj ekspresiji koju promoviše ovaj pokret specifičan za područje Japana.

Tekstovi u časopisu pisani su BHSCG jezicima uz korišćenje različitih jezičkih rešenja i ortografije koja ima za cilj promociju rodno senzitivnog i inkluzivnog jezika, a uz dopuštanje autorstvu da samo odabere ortografska rešenja koja smatra adekvatnim. Kada je reč o sistemu navođenja referenci on je u skladu sa ustanovljenim pravilima određenih stilova, ali se u časopisu ne daje prednost ni jednom određenom stilu već autorstvo ima slobodu da se služi referentnim stilom koji želi. U skladu sa tim tekstovi nisu uniformisani po pitanju jezika, ortografije i referentnih stilova već se svaki tekst pridržava određenih zakonitosti i pravila koja nam omogućavaju jasnu i razumljivu komunikaciju.

Struktura i sadržaj ovog magazina zamišljeni su tako da pokriju što više različitih tema koje su od značaja za TIRV i feministički pokret i uopšte za našu zajednicu zahvaljujući kojoj su realizovana prva dva broja magazina budući da su autorke i autori svih tekstova deo TIRV, queer i feminističke zajednice regiona. Zato koristim priliku da im se u ime svih nas koji vodimo Trans Feminističku Platformu zahvalim na učešću, doprinosu i saradnji. Poziv za pisanje i kreiranje multumedijalnog sadržaja za buduće brojeve magazina je naravno otvoren za sve zainteresovane osobe koje dele vrednosti naših organizacija i same Trans Feminističke Platforme. Zahvalnost dugujemo i donatorkama i donatorima koji na finansijski i druge načine podržavaju naš aktivistički rad te ovom prilikom izdvajam Heinrich Böll Stiftung, ILGA-Europe, Astraea, Mama Cash, Urgent Action Fund for Women’s Human Rights, ITF (International Trans Fund), Frida, GFW (Global Fund for Women), TGEU, Guerrilla Foundation i Rekonstrukcija ženski fond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *