Categories
Um(j)etnost

Body Confessions

Aleks Zain

Plesni solo (koreografija, video i izvođenje: Aleks Zain)

Trajanje oko 40’

Premijera: 17.5.2021

CZKD, Beograd

Projekat je podržan od strane Council of Europe Office in Belgrade

Delo je intimna ispovest umetnika o odnosu prema sopstvenom telu, kao i mnogim drugim stvarima koje taj odnos nosi ili dotiče. Kroz tri segmenta na koje je predstava podeljena prikazan je kontrast između odnosa prema telu kakav nam je društveno indikovan i odnosa prema telu koji je ličan i samo-spoznajući. Stvarajući kvalitetom kontrastne parove u prva dva segmenta kao što su: stid-osnaživanje, greška-prihvatanje, konfuzija-razumevanje, haotično-smireno, javno-lično, itd., želim da prikažem odnos društva prema telu (i onom koje je queer i onom koje nije nužno queer) i uticaj istog na telo, kao i da dam komentar kako i koliko telo može ostati snažno u tome, i jeste snažno kao takvo. Predstava se završava time što telo postaje platno za sopstvenu intimnu ispovest, što je negde bio i moj razvojni put, kao trans muškarca koji igra i bavi se umetnošću, u mom odnosu prema i sa telom.

Smatram da je ljudsko telo mnogo snažnije nego što verujemo.

Verujem da je svaka granica tela pomerljiva.

Pomeri po malo, ako možeš, svakog dana.

Danas, kao i u poslednje vreme, mene jednostavno zanima da se bavim telom kao takvim.

Telo kao alat.

Telo kao bol.

Telo kao snaga.

Telo kao jedina stvarna lična svojina koju ne možete da mi oduzmete.

Telo kao moje.

Telo, jer verujem da se još neko sa svojim telom oseća kao ja.


Aleksander (Aleks Zain) Zain:

Rođen u Beogradu, 1992. Studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od ranog detinjstva bavi se slikanjem i usmeren je ka vizuelnim umetnostima. U toku studija menja pravac i uči o fizičkom teatru, savremenom plesu i pokretu. Kao multidisciplinatni umetnik aktivan je na domaćoj sceni u domenu savremene umetničke igre, umetnosti performansa i video instalacija od 2015. godine.

U Beogradu je završio Malu akademiju fizičkog, eksperimentalnog i procesnog teatra koju vodi rediteljka Marija Farmer. Takođe je učestvovao na Puzzle projektima koji su mu omogućili rad sa nekim od najboljih domaćih koreografa. Nosilac je sertifikata ustanove MAPA (Moving Academy for Performing Arts) iz Holandije. Učio je i od Jana Fabra (i njegovih performera Ivane Jožić, Sedrika Šarona i Els Dekeklir), VestAndPage, Linzi Pejsinger (Marina Abramović/Cleaning the House), Jorgosa Bakalosa i mnogih drugih inostranih umetnika. Od novembra 2017., čest je saradnik performans art dua VestAndPage.
Učestvovao je na Venecijanskoj Internacionalnoj Nedelji Performans Arta i Venecijanskom pozorišnom bijenalu, kao i na festivalima Kondenz, Kvir Zagreb, Interpolacije, SPOT, itd.
Izabran je za umetničku rezidenciju u 2019. godini od strane Nelimarka muzeja iz Finske, a projekat razvijen na rezidenciji biće izložen u Domu Omladine Beograda u maju 2022. godine, u okviru godišneg programa galerije.

Aleks je kreator radionica terapije pokreta koja je namenena konkretno osobama sa rodnom disforijom (TIRV zajednica) i ovaj sistem razvija od 2019. godine. Radionice su održavane u Beogradu, ali u regionu – Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, itd. Aleks je saradnik više organizacija kojima su prava marginalizovanih grupa u fokusu, kao što su Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Talas, XY Spectrum, Asocijacija Spektra, TransMreža Balkan, TransKvartir, ERA, itd.


U periodu od septembra 2019. do januara 2020., angažovan je kao reperformer na izložbi „Čistač“, retrospektivi Marine Abramović u MSUB.
 Nastupao je u Holandiji, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Srbiji. NJegov rad izlagan je u Amsterdamu, Vašingtonu i Beogradu.


Web: https://alexspyke.com/


Reprezentativni radovi – savremena umetnička igra:


• ’Body Confessions’, premijera 17.5.2021., Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd; predstava je gostovala i u Bitef teatru u januaru 2022. u okviru meseca nezavisne scene.


• ‘Ekliptika’, premijera 30.10.2018., Kulturni centar Magacin, festival Kondenz.


• Aleks je autor i plesnog performansa ‘Interveniši me’, multidisciplinarnog dela ‘O Sjećanu i Otporu’, ko-autor koreografija ‘Spirala Ćutanja’ i ‘Mazohizam’, a kao plesač se pojavljuje u mnogim predstavama nezavisne plesne scene – ‘Amplituda'(Katarina Ranković), ‘Ubili smo mamu, zamalo'(Alisa Oravec), Čujem bubanj” (Marija Farmer) itd.


Reprezentativni radovi – umetnost performansa:


• ‘…and then I realized I barely even speak about you anymore.’, 9.1.2020., KC Magacin, 3 sata.


• „An Installation for One Memory“, 12.5.2018., KC Magacin, 6 sati.


• „Homebarrier“, 14.12.2017., Venecijanska Internacionalna Nedelja Umetnosti Performansa

Reprezentativni radovi u oblasi video instalacija:


• ‘Iz tela za telo’, festival Kondenz 2021., dokumentarni projekat o životu plesača.


• Selekcija video radova prikazanih u Muzeju Savremene Umetnosti Beograda, april 2021., kustosi Verena Štenke, Andrea Panjes i Marta Jovanović :
-Intimate Depressions
-Apartments We Wrongly Called Home
-A poem for the rays of light coming through the window in the morning…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *