Categories
Um(j)etnost

Šta čitamo: Manhunt

Gretchen Felker-Martin

Piše: Andrija Filipović

Fran i Bet su krenule u lov na muškarce. Ne, nije reč o tom lovu, jer nije ni reč o svetu kakav poznajemo (ili možda jeste?). Naime, Fran i Bet, dve trans žene, žive u postapokaliptičnom svetu u kome su cis muškarci usled pandemije virusa koji se vezuje za testosteron mutirali u bezumna, nasilna stvorenja čija su tela ispunjena kancerom (sa sitnim zubima!), prekrivena čirevima i koja samo žele da se pare i da proždiru meso. Ako neka cis žena i preživi susret sa jednim od njih posle silovanja, mutirani fetus progriza svoj put izvan njenog tela što znači izvesnu i užasnu smrt. Nije poznato kako je do pandemije došlo, ali uz malo detektivskog rada – koji Grečen Felker-Martin umnogome olakšava time što i citira Tori Piters (Torrey Peters) na početku trećeg dela, a potom joj se i zahvaljuje na kraju romana – može se zaključiti da je radnja romana Manhunt najverovatnije smeštena u isti univerzum kao i novela pomenute Tori Piters Infect Your Friends and Loved Ones (besplatno dostupne u pdf formatu na njenom sajtu – najtoplije preporuke!). Pored hordi mutiranih cis muškaraca, svet posle pandemije suočava se i sa bataljonima TERF cis žena, koje polako ali sigurno silom zauzimaju sve veće područje na istoku Sjedinjenih Država a usput i ubijaju sve trans ljude koje otkriju. One cis muškarce koje nađu u prepubertetskom stanju uškopljuju (njihova reč) i pridružuju specijalnoj jedinici zvanoj Menade. Postpandemijski svet posle kolapsa civilizacije se, u konačnici, sastoji od trans i kvir ljudi, cis žena, dece i mutanata.

Fran i Bet, dakle, upoznajemo u toku lova na mutante pošto su njihovi testisi i nadbubrežne žlezde izvori hormona koji su neophodni trans ženama i brojnoj deci. Tokom lova sreću TERF odred, pokušavaju da ubiju samostrelom vođu, ne uspevaju i tokom bega upoznaju Roberta, trans muškarca koji živi povučeno, daleko od svih, a glavni način nošenja sa postpandemijskim svetom je ubijanje mutanata. Posle napete jurnjave sa TERF odredom a potom i mutiranim cis muškarcima, Fran, Bet i Robert dospevaju do Indireš koja je jedina ospobljena da proizvodi hormone. Kako je u posedu retkog znanja, dobija i poziv da se pridruži zatvorenoj zajednici na čijem je čelu bogata naslednica. Ona, pak, ima želju da rodi dete sa jednim od mutiranih muškaraca, a ispostavlja se da je to mesto eksploatacije svih onih koji ne pripadaju uskom krugu žena oko psihotične naslednice. Posle sabotaže, Fran, Bet, Robert i Indireš odlaze da žive sa grupom trans i cis žena čija je ideja da unište TERF odrede. Roman se završava velikom bitkom.

Solidno se naslanjajući na tradiciju telesnog horora, Grečen Felker-Martin uspešno istražuje odnos cis sveta prema trans i kvir ljudima. Za trans i kvir ljude ovaj svet već jeste postapokaliptični svet u kome se niko ne oseća bezbednim. Štaviše, trans i kvir životi su uvek već u opasnosti, kako od nasilja cis muškaraca tako i od TERF cis žena, a ponekada i od nasilja unutar onoga što se naziva LGBT zajednicom. Upotrebom telesnog horora autorka, na često šokantan način, prikazuje transantagonistički i transmizogini svet današnjice. Ali, ponekad, uprkos nasilju i akumuliranim traumama, uprkos neprijateljstvima i iscrpljenošću zbog svakodnevne borbe, odnosi između trans i kvir ljudi mogu pružiti ne samo trenutno zadovoljstvo, nego i duboku senzualnost i ispunjenost. Ali o t4t etici nekom drugom prilikom.

O autoru:
Andrija Filipović je vanredni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije. Autor je knjiga Conditio ahumana (2019) i Ars ahumana (2022) i brojnih tekstova objavljenih u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima. Bavi se kvir teorijom i savremenom filozofijom, a naročito ga zanima odnos između roda, seksualnosti i ekologije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *